Enviat per: Artur Díaz Barbagli | 22 gener 2009

Universitat Anticonferència de Barcelona

Em sap relativament greu haver d’escriure això. És una queixa formal a alguns estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona que voldria que servís com a reflexió crítica per a no cometre errors greus que jo mateix vaig patir.

Ahir, dia 21 de gener, en motiu de la jornada de portes obertes de la UAB, jo i la gent de la meva classe, així com molts altres estudiants que cursen educació secundària o batxillerat, vam visitar les instal·lacions de la universitat i en vam poder rebre informació extensa, oferta directament pels coordinadors del centre, per tal de conèixer millor les possibilitats que se’ns ofereixen pel que fa als estudis universitaris que, en breu, haurem d’escollir i que la majoria estudiarem.

Personalment vaig ser a la conferència sobre el departament de filosofia i psicologia. La primera va ser molt aprofundida i vam poder entendre perfectament el què es feia durant els quatre anys de l’assignatura de filosofia. La conferència de psicologia també va ser interessant, no és d’això que em queixo. El fet és que en el mateix instant en que es va indicar que començava el torn de preguntes, van aixecar-se tres mans ràpidament. Una estava quasi a sota de tot de platea, dues més juntes al mig de la sala que tenia forma d’amfiteatre.

La primera pregunta va ser: “Has dit que el departament de psicologia és responsable i assenyat amb la universitat i els seus estudiants. ¿Trobeu assenyat i responsable que es recolzi el procés de Bolonya, que porta a la privatització de les unis i que promou l’elitisme a les aules?”

Segurament hi hagués afegit quatre acusacions més si no hagués vist la cara de la professora conferenciant. No sabia què dir. El torn de preguntes havia estat boicotejat i no hi podia fer res. Va intentar redirigir la situació sense èxit. Els qui estàvem allà vam saber que els qui preguntaven eren estudiants de la mateixa UAB perquè la professora coneixia els seus noms.

Les altres mans aixecades també volien recriminar “la utilització de lleis feixistes, la recent incursió policial en el que un noi va quedar amb el cap obert” etcètera. En el moment en que vaig veure que l’ambient tendia a la tensió i que si volia fer una pregunta ja era massa tard, em vaig aixecar i me’n vaig anar, igual que va fer més de la meitat dels qui ocupaven aquella sala d’actes enorme.

La meva reflexió és: ¿uns estudiants que saben perfectament com és la seva assignatura i el seu departament han de boicotejar part d’una conferència que ajuda a altres estudiants, gent iguals que ells en condicions, per tal de reivindicar-se en contra de la llei d’educació de Bolonya? ¿Saben tal volta aquests estudiants que jo he anat a la Central quan hi havia ocupació, que he assistit a diverses xerrades i conferències sobre la mateixa llei, que he debatut el que ha fet falta, que hi estic en contra i he ajudat a la gran massa de gent que s’hi ha oposat fent pinya per que se’ns escolti?

¿Quin dret es pensen que tenen d’impedir-me a mi, amb els antecedents citats, d’assistir a unes conferències que em serviran per al meu futur, intercedint amb crítiques a l’administració universitària i parant, per tant, el curs de la conferència? A més, és un pèl estrany que hagin anat a reivindicar-se en una xerrada sobre el departament de psicologia, ¿que potser aquella professora que explicava l’assignatura era rectora de la UAB?

Reflexionin els culpables d’aquesta iniciativa tan poc productiva sobre si el que van fer va ser assenyat i, sobretot, si els cops els va rebre el blanc fixat o no. Perquè sento que qui abans portava pancartes amb mi ara me les clava a l’esquena i es contradiu.


Respostes

 1. Jo sóc de la facultat de Ciències de l’Educació i allà hi l’assemblea d’estudiants hi ha promogut una cosa semblant. T’asseguro que la majoria d’estudiants amb qui he parlat no tenien ni idea, així com tu ja en saps coses, de Bolonya i de les mobilitzacions dels universitaris. A més, no sé què li trobes de dolent. Al cap i a la fi, són portes obertes perquè hi entri qui vulgui, no? Crec que has entès malament la majoria de les coses sobre la iniciativa.

 2. Jo sóc estudiant de la UAB i desconec com s’han portat a terme les accions d’aquests dies. Però, amb tot el bon rotllo, aquests que estaven boicotejant les xerrades “tan importants per al teu futur”, també estan lluitant pel TEU, si el TEU, futur. Mentre una persona et pot dir “vine que ens ho passarem genial”, cosa que en la meva opinió és bastant inproductiva, d’altres el que estan fent actuar contra una cosa, que a molts d’ells, no els afectarà.

  Una altre cosa, ningú et pot privar el dret de res, això no ho discuteixo. Però pensa en el dret de tots aqueslls que no podràn anar a la universitat, no perquè no estiguin capacitats, sinó perquè no se la poden permetre.

  Bé espero que tu reflexionis sobre això. De tota manera entec el teu emprenyament. Però si vols que et sigui franc, aquestes xerrades no serveixen de res. Més val que parlis amb gent que realment està fent la carrera, i potser veuràs més clar el teu futur.

 3. Tot i que és cert que és un mètode força poc productiu…

  fer preguntes després d’una xerrada, per molt tendencioses que siguin, és un boicot? no és una jornada de portes obertes a tothom amb torn obert de preguntes? en quin moment se t’impedeix assistir a la xerrada? si tu haguessis fet aquesta mateixa pregunta, això hagués estat més lícit?

  que consti que trobo força inútil aquest tipus d’iniciatives molt d’estil UAB, pero vaja, d’aqui a un boicot hi ha un gran pas.

 4. Estic d’acord amb tu que la desinformació està molt estesa i és un problema. Estic d’acord amb tu amb que qualsevol pot anar a les conferències.

  Però boicotejar conferències? Trobes que en aquestes conferències que serveixen a l’estudiant com a orientació valuosa per als estudis futurs universitarsis tenen dret de posar-s’hi universitaris a reivindicar-se contra Bolonya i a impedir-me a mi part d’aquesta orientació? No “trobes dolent” que em perjudiquin a MI, que ja t’he dit que estic al seu costat? Que no m’hi volen potser? Doncs estan aconseguint que la gent dubti perquè això és una vergonya.

 5. perquè impedeixen la teva orientació? fer preguntes no és mai dolent no?

 6. Hola,

  sóc estudiant de la UAB i estic a favor de l’acció que vas “petir”, intentaré explicar-te perque.

  Abans que res dir-te que si et vas quedar sense poder fer alguna pregunta tens a la teva disposició tant el mail de la facultat, del departament o de l’assemblea per fer-la allà.

  Certament tu, i segurament algun altre company que assitia a la xerrada, veu perdre la oportunitat de fer alguna pregunta en un context diguem-ne «amable», però (tot i no ser alla) que si després de l’acció t’haguessis quedat i aixecat la ma no l’haguessis pogut fer, o bé anant a parlar a la sortida amb la persona que feia l’exposició.

  Per contra, a diferència de tu, la molt inmensa majoria de les persones que assistieu a les portes obertes no tenen lamenor idea de que és el procés de bolonya i que suposa per la universitat, pel conjunt de la societat i més concretament pel seu futur laboral i personal. Crec que aquest tipus d’acció permet obrir una porta de solució a la gran desinformació que hi ha. Per una banda els assistents senten la pregunta i veuen que la personsa que fa la xerrada ( i pertant que representa a la universitat o facultat) l’escolta i la intenta respondre i pertant no és tant descaballada si se la prenen en serio. Per un altre costat, després de la gran quantitat de mentides que expliquen en aquestes xerrades desinformant als estudiants que van perduts per que creguin que bolonya és bo i que a la UAB ho estan aplicant molt bé, al veure que davant d’una pregunta clara, concisa i recurrent la persona que ha de presentar la UAB als nous estudiants no la sap respondra, dona per plantejar-se quin nivell de coneixement te aquesta persona i en conseqüencia fins a quin punt és cert el que ha estat explicant fins el moment.

  A més a més, també perment visualitzar i comunicar diversos conflictes oberts que hi ha, com el de la privatització o el de la repressió. Al meu entendre és comparable a les accions que es fan a bcn de sortir a fer performances. També remarcar que no es va impedir fer la xerrada ni es va interrompre, ni tansols molestar al ponent ni als oients i que no s’ha fet res fins que no s’ha donat peu a parlar al públic. També dir que tothom te dret a assistir a aquestes xerrades (no només estudiants pre-universitaris) i com a conseqüencia a fer preguntes en el torn de preguntes.

  És cert que potser no ha estat una acció perfecte en quan a ser efectiva i respectar tots els drets i llibertats individuals de tothom (també és discutible fins a quin punt és un dret o llibertat segons que). Però també és cert que no és possible fer accions d’aquest tipus, i si creus que si que és possible t’agraïria infinitament que em posesis un exemple.

  A nivell més personal m’agradaria comentar-te una ultima cosa. Les protestes que es fan necessiten la solidaritat i ajuda dels que defensem una universitat publica i de qualitat, i pertant ens oposem a bolonya. Ja que si bé la teva queixa és legitima aquest tipus de postures justifiquen certes accions burocràtiques i a la pràctica acaben portant a una postura de simple reforma menor del procés, de manera que no s’aconsegueix pràcticament res. El discurs oficialista com el que fas en aquest article malgrat ser legitim no contribueix a massa per tal de aturar bolonya. Al meu entendre segurament seria més apropiat un to de “m’ha passat això, però ho han fet per tal” i fer una valoració de com ha anat i que ha comentat la gent des del teu punt de vista; com he dit, és una opinió personal.

  Salut i canya a la LOU!

 7. Perdoneu, havia contestat a l’Arnau, vaig per parts:

  Andreu: a l’article ja he dit que jo estic en contra, en part, de Bolonya i que ja m’he informat pel meu compte. A mi les xerrades em van servir i m’agradaria que els estudiants que va participar en elles no haguessin provocat tanta tensió com ho van fer.

  Albert: fer preguntes que no tenen res a veure amb una xerrada (perquè anava de psicologia, a la conferència en cap moment ens han dit que els màsters són fantàstics), crear un ambient de tensió que no incita ni al debat ni a escoltar el que es diu etcètera, jo ho veig un boicot, perquè en el moment en que es van posar els estudiants a reivindicar-se contra Bolonya ja no es va poder tractar de la assignatura de PSICOLOGIA amb normalitat.

  Als tres: cada cosa al seu lloc i que s’organitzin millor si creuen que han de dir la seva, que n’hi ha que ja saben informar-se i venen a altres coses.

 8. quan dius: «No “trobes dolent” que em perjudiquin a MI, que ja t’he dit que estic al seu costat?» jo entenc que la postura d’un estudiant sensiblitzat ha de ser la de donar suport, esclar que t’hi volen però es que és una acció que no va adreçada a tu, sino al conjunt de gent desinformada que escoltava la xerrada. Tu que comparteixes la seva visió crec que ho hauries d’entendre.

  Albert, «que consti que trobo força inútil aquest tipus d’iniciatives molt d’estil UAB, pero vaja, d’aqui a un boicot hi ha un gran pas.» M’agradaria saber ( no en to irònic, sino de debò) quin tipus d’accions consideres útils. Tant en general com que creus que hagues estat util fer per informar als estudiants que han vingut a les portes obertes. Jo crec que si que han estat utils, pertant tinc interès en saber que creus tu que seria útil si aquestes no t’ho semblen

  Moltes gràcies!

 9. A QUIRON:

  La meva proposta per a informar als estudiants que no saben què és Bolonya hauria estat repartir pamflets la jornada de portes obertes, fer un estand, hi ha internet, fins i tot podíeu demanar una aula per a debatre, se m’acudeixen mil idees i el mínim comú múltiple és FER-HO A PART DE LES CONFERÈNCIES.

  Sàpigues que els estudiants que van parlar durant el torn de preguntes no van donar una informació que li pogués entrar a algú: crits, renecs, i la paraula feixisme, que en general rebaixaven l’interès del discurs, tot i que coneixent-lo com el conec efectivament sí que tenia sentit i importància notable. Per mi la gent que va parlar no tenia gens de credibilitat, i no la tenia pels motius pel qual em va molestar la intervenció: que la xerrada no anava d’allò i que no es van esforçar gens en exposar tranquil·lament els seus arguments.

  En definitiva, cridar massa per enviar tan poc missatge, perquè et dic que la intervenció va ser molesta fins al punt que als 5 minuts no hi havia ningú. Encara et sembla que va ser una bona idea?

 10. ep!

  doncs si segueixo pensat que la idea va ser bona tot i que potser en aquest cas va fallar la aplicació. Com diu l’arnau és una cosa que s’ha fet a moltes xerrades i pel que jo se apart d’aquestes perguntes els visitants també feien les seves.

  El fulletons s’en van repartir més de 12 000 es va montar algun estant.

  salut!

 11. Benvolgut company,
  primer de tot, dir-te que assistir a facultats ocupades, participar en debats i recolzar la lluita contra Bolonya no et fa ser més important que la resta o rebre un tracte especial i, per tant, els teus antecedents són irrellevants.

  Per altra banda, Artur, lamento molt que no poguessis realitzar les teves preguntes ni resoldre els teus dubtes. Tot i així, estic convençut que trobaràs la manera de fer-ho perquè l’any que ve, o quan sigui, puguis accedir als estudis que desitges.

  No obstant, hi ha 6 estudiants de la UAB que no podran fer això que faràs tu tan fàcilment l’any vinent, o quan sigui. Tenim 6 estudiants expulsats i 22 més sancionats, entendràs, doncs, que davant de la repressió cap a 28 companys per haver defensat la universitat pública, la lluita no només continua sinó que s’incrementa.

  Si realment, com has dit, t’identifiques dins la lluita contra Bolonya, entendràs que el dret col·lectiu de tota persona accedir a la universitat passa per sobre del teu dret individual de poder anar a una conferència amb tranquil·litat. Partint de la base que boicotejar la conferència és una acció més en contra de l’aplicació de l’EEES, per mitjà de realitzar preguntes sobre aquest i evidenciar les mancances i fal·làcies que l’envolten davant d’aquells a qui més els hi hauria d’interessar, els estudiants de secundària que el proper curs voldran accedir a la universitat.

  Entendràs, a més, que de res et serveix poder fer les preguntes i resoldre els teus dubtes si després no pots accedir a la universitat. Potser tu no tindràs aquest problema, però com hem dit, el teu interès individual no el valorem, sinó que valorem aquell interès col·lectiu d’accedir als estudis superiors i l’impediment socio-econòmic que suposa, per a moltes famílies (que segurament ni podien venir a les jornades de portes obertes), l’aplicació de l’EEES.

  Així que em sap molt greu el que t’ha passat, però més greu em sabria haver de renunciar a la lluita perquè, els que s’ho poden permetre, volen fer classe o assistir a conferències.

  Si has estat a ocupacions, entendràs que el que estàs dient tu, ho deien els que, durant les ocupacions, només miraven pel seu propi interès i boicotejaven dia si dia també la lluita contra Bolonya.

  Amb el teu suport o sense, la lluita contra Bolonya continua!

 12. Molta lletra, molta parauleta culte i molts arguments fonamentats… però en el fons hi ha poc missatge…

  És només mencionar bolonya i ja salten els exhatats
  alguns haurien d’haver viscut a Paris al 1789.

  En tot cas si que em sembla totalment fora de lloc que tot el campus de l’autonòma estigui ple de pintades pels terres i per les parets, que després han de passar els pobres encarregats de neteja a treure-ho.

  Lo de Bolonya pot ser tot lo dolent que vulgueu però em treieu de polleguera amb tanta “palabreja”

 13. Primer de tot, la lluita conta Bolonya segueix tenint el meu suport. Per això mateix, i per això he explicat les accions que he dut a terme en aquesta reivindicació en el passat, crec que quan vaig a una conferència sobre una assignatura determinada ningú té dret a interferir-hi negativament, ni quan hi vaig jo ni els altres.

  Amb el meu article, i sembla que la gent no ho entén de forma tan simple i pràctica com jo, només volia assenyalar un fet molt simple:

  -Vaig a una xerrada sobre, i només sobre, la assignatura de psicologia.
  -Se’m dóna la informació.
  -El torn de preguntes es veu boicotejat i per tant la conferència es veu interrompuda.

  Per que ho sapigueu: jo no tenia cap pregunta, dubto que faci psicologia en un futur, però que vinguin a interferir en conferències tan especialitzades on ningú parla de Bolonya, ni positivament ni negativament, i rebent nosaltres els estudiants els cops que haurien d’anar al rector i a l’administració no és lícit, no és lògic, no teniu dret a fer-ho i a sobre, no serveix per a res.

  Si no serveix per a res, perquè van ser unes intervencions forçades i fora de lloc, no veig perquè han de negar el meu dret, i el dels 400 individus que assistiren a la conferència, a rebre la informació pertinent tranquil·lament.

  Les coses al seu lloc, haver fet estands i conferència per la vostra compta, no sé com voleu que els qui no saben res de Bolonya us escoltin fent servir mètodes tan poc pragmàtics com el cridar més fort i interferir on ningú us demana.

  Penseu que els estudiants que no saben res de Bolonya no se n’interessarien si els informessin? Doncs informeu-los, però no els contrarieu en contra vostra en accions tan lamentables i tan poc pragmàtiques com la del passat dia 21. Han de sentir que esteu al seu costat, i a la UAB no ho veu demostrar. Jo no critico que sigui desesperada la situació en que està la universitat en general, però la desesperació s’ha de canalitzar en mobilització social i interès dels desinformats, no en més desesperació i caos.

 14. a veure, m’agradaria contestar la majoria de comentaristes que critiquen la opinió de l’articulista i que defensen anar contra bolonya de forma dogmàtica gairebé. Jo no trobo lícit el boicoteix d’una conferència, pq els que estàn prenent atenció a la conferència no tenen cap culpa, no seria millor que fessiu les vostres portes obertes i les vostres pròpies conferències encomptes de molestar a persones que no en tenen cap culpa?

  Després, aquell que ha remarcat que hi ha gent que està lluitant pel futur dels demès, què us penseu que sou Hegel i Marx lluitant contra el capitalisme burgès del segle XIX? crec que sóc suficientment madur per saber quin futur vull i encara més tinc el dret a decidir què vull per mi i ningú m’ha d’impossar què és bo o dolent per a mi, això ja ho decidiré jo que per algu penso.

  Un altre tema, important també, creieu que els assamblearis sol la veritat absoluta i que tot el que diuen de bolonya és cert? Defenseu una universitat de qualitat i defenseu un dels pitjors sistemes universitaris d’europa, com s’enten?

  Hi ha gent que vol ser tan progre que pel fet de ser progre i anar contra el sistema rebutgen el que se’ls hi dona com un adolescent que no vol verdura. Madurem siusplau! i no deixem que les formes deformin el contingut del missatge

 15. Benvolgut Artur,
  Lamento com a professor de la UAB la mala experiència que relates. Pel que descrius, va ser una actuació molt moderada, perquè alguns elements tenen molta tirada a fer servir la pintura per altres coses que boicotejar expressions artístiques: al meu blog pots veure la mena de coses que fan. Pensa que, com es veu en alguns comentaris, els organitzadors d’aquests boicots es creuen investits d’una veritat que et faran entrar al cap, tant si t’agrada (ets un col·lega) com si no (ets un titella, un esquirol, etc.). Vaja, que es pensen que et salvaran de Bolonya, tant sí com no: la teva opinió no compta.

  De tota manera, són una minoria (sorollosa, sí) que ja han perdut els arguments, el suport i fa temps que van sense nord. Són els que van dir ‘d’aquí no ens treu ningú’ i van plegar per anar-se’n de vacances de Nadal, saltant-se els resultats d’un pseudoreferèndum que els mateixos van manipular (amb set opcions diferents!).

  Que aquesta experiència no t’amagui el que la UAB et pot oferir: bons professors que tenen les portes del despatx obertes, bones instal·lacions per estudiar, un campus de veritat. Quan vulguis pots venir i t’ho ensenyarem. En resum, que la teva decisió de venir a estudiar o no amb nosaltres no quedi influïda per quatre il·luminats que no representen ningú, sinó per la teva reflexió i bon seny.

  Una abraçada,

  Xavier

 16. Salut, senyor Villalba,

  M’agrada que em comentis això i que hagis vingut a defensar la UAB i a remarcar que incidents com el del passat dia 21 són puntuals, etcètera. Li estic molt agraït per haver vingut fins a aquest blog a comentar el meu escrit.

  Tot i així, i això va per a tothom, ni tinc preguntes, ni tinc res en contra de la universitat citada ni me’n vaig crear prejudicis.

  La única cosa que pretenia amb aquest post era que tothom sabés que jo sempre he estat prompte a debatre i a informar-me sobre el procés de Bolonya, m’he mobilitzat en diverses ocasions, ESTIC AL COSTAT de la gent que demana el millor per les universitats i no per a les empreses i no entenc el perquè de perjudicar-me a mi, i a d’altra gent com jo, en el moment en que vaig a informar-me per una altra cosa.

  Com un bon amic m’ha expressat, és cert que, segurament, on es troben més desinformats sobre Bolonya és en conferències així, i que estratègicament podia ser una bona tàctica, ho admeto. Però van fallar els qui ho van intentar i ningú es va quedar a escoltar-los. Em fa pena que a sobre d’intentar una cosa que realment no tenia massa pinta d’acabar en un debat interessant i productiu, l’hagi portat a terme el qui era més radical i efervescent dels estudiants en contra de Bolonya, cosa que simplement especulo.

  El problema de tot plegat és que diguin que van a favor meu quan, realment, no van aconseguir més que perjudicar-me. Hi ha moltes maneres d’intentar aconseguir un objectiu.

 17. Arnau, a vegades cal provocar una petita molèstia per tal de visualitzar una protesta… quan els buseros feien vaga també perjudicaven als usuaris; quan es tallen carreteres es perjudica als que van en cotxe; etc. Pensa que la molèstia que se t’ha causat a tu és immensament menor a la de, per exemple, els estudiants expulsats per defensar la universitat pública, la universitat que et trobaràs tu l’any que ve. La informació que se t’havia de donar en aquesta conferència te la donaran segur qualsevol dels estudiants de l’assemblea.

  Salut!

 18. ferran, que entens tu per anar contra bolonya demanera demagògica? A més a més em sembla que no entens la situació. La UAB gasta MOLTS, repeteixo, MOLTS recursos en promocionar-se i vendre bolonya com quelcom bo ( en molts casos amb arguments falaços, veure uab.cat/bolonya ). Com pretens que les assemblees autogestionades puguin organitzar unes “portes obertes”? puc entendre que el comentari no te mala intenció però em sembla insultant i un menyspreu. Qui vindria a les xerrades que fessim nosaltres? quans autocars s’organitzarien? Pel fet de ser la institució la UAB te una capacitat de convocatoria molt gran, el que no és just és que s’aprofitin per vendre els productes (graus, bolonya, …) que els interessa sense que els que en tenim una visio crítica tinguem un espai per poder arribar a tota aquesta gent que convoquen, d’això s’en diu restringir ( per no dir censurar) la informació que fas arribar a un determinat public.

  No em sembla que en tomàs es cregui Hegel o Marx, senzillament fa manifest un esforç que fa per asolir un benefici genral del qual tu t’en podras beneficiar. Evidentment que has de pensar per tu mateix! però la informació parcial i interessada venuda com a objectiva és un clar impediment a que la majoria de la gent ho pogui fer amb garenties, sembla evident que per tu no ho és i ho celebro.

  Lamento informar-te que les assemblees no defensen el model actual de la universitat catalana, però tenen clar que bolonya només empitjora la situació. Lamento que opinis sense estar informat sobre el que dius, potser et resulta interesant fer un recull de les reivindicacions dels estudiants al llarg del temps per veure que porten molt de temps essent crítics amb el model universitari actual.

  També em sembla un insult que diguis que rebutjem bolonya per que si, no crec que calgui ni comentar la quantitat d’hores que han dedicat molts estudiants a saber i entendre que és bolonya abans de criticar-la, pots mirar videos dels molts debats que han fet estudiants amb recotors o degans arreu per veure qui esta realment format sobre que és bolonya.

  Xavier, de fer fer respostes facilones basdes en prototips en sabem tots, tot i que a tu s’et dona especialment bé, ho he d’admetre. Espero que l’Artur no es formi una idea del que son les assemblees abans de entrar a la universitat basant-se en la visio simplista i esteriotipada que li presentes, malgrat que temo que aquesta pot ser la teva intenció.

  Dir que es vol fer entrar una idea al cap tant si com si no és falç, justament el que es pretenia era que la UAB no fes justament això amb aquetes xerrades on venen la moto als estudiants generalment poc informats i que consideren valid el que hi diuen per que es diu des de la institució, lamento que et molesti que entri una guspira de lliure pensament en la vostre hegemonia de discurs. Per cert, aprofito per dir que a diferencia d’alguns professors els estudiants veiem els grisos i per nosaltres no tot és blanc o negre, no tothom és colega o esquirol.

  Xavier, veient el teu blog he vist que ets de la facultat de lletres, la qual cosa excusa el fet que califiquis als estudiants critics amb bolonya de minoria, espero que en el proper recompte que facis no et descomptis tant. Ofensiu? doncs sí, espero que serveixi per que entengueu l’ho ofensiu que son afirmacions com: “ja han perdut els arguments, el suport i fa temps que van sense nord”, ja que les dos son falses. Quan vulguis pots organitzar un debat amb membres d’alguna assemblea de la UAB per comprovar quan equivocat estas, que no és poc.

  Quan parles de les ocupacions denotes no tenir-ne ni idea de l’evolució que van seguir i del procés de negociacio amb el rectorat, no ho explicare per que si no ho saps segurament sera per que no t’interessa saber la realitat, en tens prou amb una visio distorsionada per poder seguir criticant tal i com fas al teu blog ridiculitzant i mofan-te de totes les iniciatives de persones critiques amb els expedients o de les mateixes persones expedientades i expulsades, sense tenir ni donar elements de judici sobre tot el procés idonant per bo la versio oficial de la UAB. Tot un exercici de pensament critic i d’informació contrestada, tal i com es esperable d’un bon professor universitari, enhorabona!

 19. La veritat és que em decol·loca tant debat sobre aquest tema. Comprenc la queixa de l’Artur i realment la comparteixo. En el seu moment, per aquí ja vaig parlar de què em semblaven els “exaltats”. Trobo que fer les coses segons com desvirtua completament al missatge. Poso com a exemple un amic que es declara “anti-anti-Bolonya”. Trobo que hi ha maneres i maneres de fer les coses i, a uns estudiants desinformats, accions com aquestes els deuen semblar simplement excuses per “fer el punki”.

  Jo mateix, quan vaig entrar a la universitat, no volia apropar-me de cap manera a sindicats i assemblees anti-Bolonya. Em semblava un moviment patètic. Vaig començar a participar en l’assemblea de la meva facultat perquè no tenia aquest objectiu i no transmetia cap missatge d’aquest tipus. A la UPF ja hi ha molts graus implantats; jo estic cursant el grau en humanitats i trobo que, la veritat, l’assemblea d’humanitats, actuant sobre coses concretes, ha aconseguit moltes coses, moltes més que no assemblees com la de “rebotats i rebotades contra Bolonya”, que són titllades de radicals i interlocutors no vàlids.

  S’ha de tenir en compte que la UPF és una universitat molt desmobilitzada i les accions més “radicals” poden ser molt mal vistes pels mateixos alumnes. Allà s’han organitzat xerrades (molt ben documentades) sobre Bolonya i s’ha obert un espai de diàleg entre alumnes, professors i membres del PAS. En resum, que hi ha altres maneres de fer les coses. En el cas de la UAB, amb tot l’espai que teniu el campus trobo que seria molt fàcil (no sé si es va fer) muntar estands informatius o qualsevol cosa per l’estil que segurament haguessin captat l’interès de molts futurs alumnes en comptes d’espantar-los.

 20. és el tema de sempre, accions legítimes però amb una imatge i resultats més aviat negatius.

 21. Hola Artur,
  jo també sóc estudiant de la UAB i he sentit altres estudiants de batxillerat com tu parlar de les accions durant les jornades de portes obertes. Me n’alegro de que t’assabentessis del que estava passant durant les ocupacions i que fessis un cop d’ull per informar-te, formar-te una opinió i poder expressar-la, però t’he de dir que, malauradament, tots els altres estudiants amb qui he parlat no ho havien fet encara. Jo no vaig participar en aquestes accions, però sé que es van fer no per obtenir respostes pels qui ja estem vivint la realitat de l’Autònoma, sino perquè escoltessiu les nostres preguntes (i veiessiu les cares dels conferenciants) els que esteu a punt d’entrar a viure-la. Em sap greu que t’hagin quedat preguntes a fer sobre psicologia, espero que entenguis que la intenció no era privar-vos d’aquestes respostes, sinó mostrar-vos les preguntes que, d’aquí poc, voldreu fer.

 22. bé, no sé en precisió el que passa a les assamblees de l’autonoma, per“o n’he estat en algunes de la meva facultat de la UB al campus mundet i us asseguro que no té res a veure amb el que he llegit sobre el que es fa a les assablees, s’ha de dir que vaig anar a la primera que es va fer i prou, potser va ser la primera impresió, però malgrat ser la primera impresió em vaig quedar esmaperdut quan vaig veure que allà no es qüestionava res, l’objectiu era tencar-se per què les altres facultats ho feien, allà en cap moment es va parlar de què era bolonya i de com m’afectava, vaig haver de fer servir les meves pròpies fonts d’informació vàries.

  Bé, canviant de tema, crec que llavors els protestats no haurien de protestar contra bolonya, seria més lògic exigir que bolonya anés millorant a mesura que es vagi implantant. Pq no entenc, no voleu bolonya però tampoc voleu la actual universitat, què voleu? jo em quedo amb una bolonya millorada…és això el que se’ls hi ha d’exigir als polítics que allò que no rutlla bé s’arregli.

  per cert, què voldreu fer després d’acabar la carrera?

 23. ferran, no conec l’assemblea a que et refereixes, si volien ocpuar per que les altres facultats ocupaven no em sembla bé. De totes maneres estic convençut que el debat que dius que no hi va haver sobre bolonya ja l’havien tingut abans de que arribessis.

  La questio de dir no a bolonya o dir anem a per una bolonya millor s’ha debatut molt en el si de les assemblees i amb molta profunditat (almenys a les que jo he participat) i el resultat ha estat el que veus, no ho explicare aqui, però si es demana això és per algo, no per anar en contra per sistema.

  Després de la carrera no se que vull fer, però estudio matemàtiques i segur que no em vull dedicar a les matemàtiques, ni a profe ni a investigador. S’haura de veure que ens depara la vida, no? Per descomptat haure de treballar però sóc prou espavilat per apendre a fer el que a la feina em demanin, a la uni espero que m’ensenyin matemàtiques, no a treballar com em demanaran en una hipotètica empresa. Ho dic per que dedueixo que el comentari anava per aqui

  salut!

 24. “És el tema de sempre, accions legítimes però amb una imatge i resultats més aviat negatius.”

  Finalment algú ho entén mínimament, tot i que el fet que fossin legítimes és discutible però ho comparteixo en certa mesura.

  Benvolguda Olga, com ja he dit en altres comentari, i ara començo a repetir-me, no tinc cap pregunta sobre la carrera de psicologia ni crec que la cursi, la queixa anava per tota una altra banda.

 25. […] Autònoma de Barcelona (també anomenada Universitat Anticonferència de Barcelona en un post […]

 26. […] i va conèixer de primera mà l’estil dels ”lluitadors” antibolonya (al seu blog té l’article de reflexió sobre el tema que esmenta a la carta). Confio que aquesta […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: