Enviat per: Lluc Presmanes Justo | 16 Octubre 2009

Portades

Cada dia procuro llegir el diari pel matí. Mai el compro; normalment agafo un “ADN”  i un “20 minuts” per llegir mentre vaig a la UAB, i si no n’hi ha cap altre, llegeixo el “Què“. Habitualment, en la portada trobem la notícia més destacada del dia o la més significativa o la que té un interés especial per motiu X. De vegades les notícies esportives ocupen la primera plana (cosa que no acavo de trobar just, però l’audiència és com és). En algunes ocasions en les quals voldries cremar el diari en veure la portada, pots trobar notícies del cor ocupant la primera plana amb fotos bén grans i “morboses”. i desgraciadament, alguns diaris com l’ADN i el Què directament fan una nova portada prèvia a la de continguts ocupada única i exclusivament per publicitat (s’han de guanyar la vida; s’accepta).

Però alguns dies passa que la en mig de la primera plana, entre dues linies, amb un numero minúscul al costat i arraconada a un extrem trobes una notícia molt significativa, i és el que ha passat avuí.

-Titular: Barcelona saca peor nota en civismo y en seguridad ciudadana (noticia prou important tenint en compte que el 20 minuts és un diari de barcleona).

-Foto: Trobem una gran foto del cantant “el Langui” amb la que anuncien la entrevista del dia, i just a sota “Ana tendrá que pedir perdón al hijo de la Duquesa”.

I bé, la resta de notícies pòc significatives són:

-Arriba la primera botiga gratuïta
-Garmendia es la más rica y Aído la más pobre
-Rajoy asegura que apoya a Camps y que el PP lo ha hecho bien
-El Polo Norte sin hielo en diez años

Un moment, “El Polo Norte sin hielo en diez años” allà abaix amb lletra tant petita? Estem parlant de el POL NORD! Una massa d’aigua congelada immensa, que podria fer variar la climatologia mundial, produïr grans glaceres i canviar o destruïr tota la flora i fauna marina! Sincerament, considero que aquesta notícia hauria de ser LA primera plana, ja que parla del nostre futur com a humanitat, i el Langui i la senyora Ana Obragón se’n poden anar a prendre pel cul al costat del futur de tantes espècies.

La premsa hauria de vetllar una mica més perquè a la gent li arrives la informació del moment més important i deixar una mica de banda la morbositat de la possible audiència.

Anuncis

Responses

 1. Tu mateix els has exculpat dient que d’alguna manera s’han d’omplir el plat. Així doncs, si la gent consumeix més noticies roses o grogues és natural que aquestes passin a ser considerades les d’interès general i, per tant, les que han de sortir en portada. Oferta i demanda, la ètica no hi entra.
  Crec que el problema és més nominal que una altra cosa. M’explico, si la premsa gratuïta, la qual ens ofereix noticies que tots nosaltres considerem de poca qualitat i/o interès, quedés ben diferenciada del que és veritablement un diari, és a dir, informar, formar i entretenir a parts iguals, entendríem que, el que tenim entre les mans, no és veritablement el que es considera necessari conèixer i comprendre sinó que ha de ser considerat una altra cosa amb una altra funció. A la Gran Bretanya es distingeix entre Boardsheet i Tabloide. Aquesta distinció no és només de format sinó que agrupa diaris amb objectius clarament distingits i que no s’exclouen entre ells. Això fa que la gent sàpiga que, quan està comprant el The Sun, el Tabloide sensacionalista per antonomàsia, no està comprant un diari sinó una publicació enfocada a l’oci i que, per tant, no pot dir que hagi comprat el diari. És per això que crec en la necessària distinció entre el que és un diari i el que és un… una publicació diària, d’interès general poc precís, gratuïta i d’abast general.

 2. Sí, és evident! el què dóna de menjar és un tipus de noticies…

  potser el que s’hauria de promoure és un altre estil de noticies, ja que els diaris més llegits són els gratuïts…

  per cert, sabeu qui paga els diaris gratuïts?
  no ho sé i, m’interessaria saber-ho. (suposo que la publicitat que hi posen… però només em faltaria assabentar-me de que ho paga l’estat…espero que no!)

  referent a noticies d’aquest 20 minutos que m’han cridat l’atenció…

  del tema glaciars, aquí teniu:
  http://www.greenpeace.org.ar/taf/?intIdTaf=180

  del tema la primera botiga gratisa a Barcelona, pur marketing!:
  http://www.3cat24.cat/noticia/411019/barcelonaciutat/Obre-a-Barcelona-la-primera-botiga-amb-productes-gratis

 3. El més trist és que aquest fet (no en la mateixa mesura) també el pots trobar en qualsevol altre diari el qual sigui de “pagament”.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: