Enviat per: João França | 9 Abril 2009

Escenes quotidianes

A part del primer dels vídeos dels germans Lumière, van produir per la primera sèrie tres altres escenes que es poden considerar miralls de la vida quotidiana. Escenes fotogràfiques. Les podríem agrupar sota dues categories: familiars i laborals.

Aquest vídeo, tercer de la sèrie, porta un títol intrigant: La Pêche aux poissos rouges. Deixa bastant clar el contingut del que veiem: un nadó “intenta” agafar els peixets vermells d’una peixera. El que ens crida l’atenció és el fet que es remarqui el color dels peixos. Les gravacions en color en aquell moment no arribaven ni tan sols a un projecte. Podria dir-se simplement La pêche aux poissons o, per evitar la redundància, La Pêche. El fet que ens diguin el color és com si ens pintessin aquesta fotografia a llapis i els peixos, que amb prou feines veiem, passen a ser vermells. És el llenguatge jugant amb els nostres sentits.

Les Forgerons (Els Ferrers) és el cinquè vídeo, anterior al del jardiner. És, com el de les obreres, un vídeo de temàtica laboral, el retrat d’un ofici. L’activitat és repetida, senzilla, els moviments són decidits.

Amb el setè vídeo, Le Repas, o l’àpat del bebè, tornem a les escenes quotidianes. És molt senzill, un matrimoni fent un àpat amb el seu fill petit. És curiós l’ús indiscriminat que es fa del nadó. Avui qualsevol el condemnaria. La seva utilització, pràcticament com un ninot, al primer vídeo frega el patetisme. La impressió que ens fan aquests dos vídeos són la mateix que els vídeos de família que avui estarien perduts a YouTube o serviria per martiritzar les visites a casa. En canvi, són part de la història, o protohistòria, del cinema.

Podeu llegir més de la sèrie Lumière.

Anuncis

Responses

  1. Recomano una visita al museu del cinema de Girona, un dels més complerts d’Europa, amb les càmeres que es feien servir durant el naixement del cinema i de la foto. De fet comença amb els teatres d’ombres a Xina, passant pels jocs de llum al Renaixement europeu i fins al cinema del dia d’avui. Ple d’exemples pràctics per entendre’n el funcionament i d’explicacions en flash fantàstiques.

    Molt molt guay.

  2. Subscric la recomanació del museu de Girona! Molt recomanable!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: