Enviat per: João França | 7 Abril 2009

Els obrers sortint de la foto

No sóc cap expert en cinema.  És més, comparant-me amb els meus amics sempre he trobat que en sé ben poc. En tot cas, vaig trobar-me, per circumstàncies de la vida, amb el vídeo que sobre aquestes línies. És la primera pel·lícula comercial, gravada pels germans Lumière a la sortida de la seva fàbrica a Lyon, per això mateix es titula La Sortie de l’Usine Lumière à Lyon però és més conegut simplement com Obrers sortint de la fàbrica. És part d’una sèrie de 10 curts de menys d’un minut que van conformar el primer passe de cinema. A mi, personalment, m’ha semblat quelcom màgic i, des del meu desconeixement, m’agradaria analitzar aquests vídeos, ni tan sols en ordre cronològic, en un seguit d’entrades que aniré publicant.

Mirem-nos el vídeo un altre cop. El primer que té d’interessant és que ens serveix d’introducció a tota la sèrie, ja que hi apareixen molts elements que reapareixeran al llarg de la sessió. En primer lloc trobem una certa artificialitat; només hi ha una de les peces d’aquesta sessió que sembla tenir un caràcter purament “documental”. Aquesta escena, com altres, representa la quotidianitat. No obstant, hi ha una certa tensió en l’ambient. Tot és molt ordenat. És com si les treballadores sabessin on han d’anar; cap va en direcció a la càmera, cosa que semblaria normal en un carrer aparentment poc transitat. De fet, cap la mira, i suposo que seria un aparell sorprenent a l’època. Veiem també l’humor dels germans Lumière, sobre el qual m’entretindré a parlar més endavant, però l’home que apareix al segon 36 donant cops amb un drap, aparegui amb la intenció que sigui, és inusitat. Els pocs homes que apareixen destaquen entre la massa femenina, porten a termes accions que la càmera ressalta. El ciclista es digna a fitar-la. Finalment, els dos cavalls tanquen la composició, una exhibició de poder.

El que més cabria destacar de tot plegat, és que el que es coneix com la primera pel·lícula de la història (que ho sigui o no no té més importància en aquest anàlisi mentre tinguem en compte que els autors partien de zero) no passa d’una fotografia en moviment. El que avui entenem per una pel·lícula és una narració, cosa que fan en la segona d’aquesta sèrie, però aquesta, la primera és pura descripció. Veiem les dones, amb els seus vestits, a la sortida de la fàbrica, com cada dia, menys el diumenge, quan es posaven un altre vestit per anar a missa. Però aquesta imatge es repetia 6 de cada 7 dies a aquella fàbrica l’any 1895. La diferència la trobem en la percepció de l’espectador. El que observa una fotografia veurà unes dones, les seves cares, els seus vestits, potser el gos o el ciclista. Podrà analitzar-les detingudament, podrà intentar deduir què pensen, què senten, veurà els detalls d’aquell vestit fosc. No ho pot fer el que vegi el film, aquest es quedarà amb la sensació de les dones que surten, totes de cop de la fàbrica, entendrà la situació, l’haurà vista, podrà imaginar-se que l’ha viscuda (això si no és que també té una fàbrica com aquelles on a la mateixa hora que a aquella surten dones com aquelles), però no podrà entretenir-se en els detalls. Aquí, única i exclusivament aquí, és on rau la diferència entre la primera pel·lícula de la història i una fotografia qualsevol.

Aviat podreu seguir llegint, si us suscita algun interès, això que anomenaré la sèrie Lumière.

Anuncis

Responses

  1. Com ja t’havia dit, João, mai m’havia fixat ni amb una engruna de entusiasme (o alguna cosa similar) en la peli aquesta. Tu, en canvi, en treus molta “chicha” que potser no comparteixo com a tan valuosa com tu, però és interessant.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: