Enviat per: João França | 13 febrer 2009

Per si encara no ho sabíeu

Són les 20:30 i arriba el meu pare a casa. Ell treballa al Poblenou; li pregunto si ha vist quelcom per allà. Em diu que no, però que se n’ha assabentat. Per els que encara us pregunteu de què, us poso en antecedents. La Universitat Pompeu Fabra, amb el suport econòmic del gegant de la comunicació Mediapro, ha construït un nou campus al 22@. Encara no hi he estat, però diuen que les instal·lacions són impressionants, tot fantàstic i, vés per on, annex a l’edifici de susdita empresa. És una pena però, en la societat que vivim, el suport econòmic no es dóna per no-res. Amb això tornem al debat que va rebre gran empenta amb la tancada a la Central (que, per cert, encara dura) sobre la mercantilització de la universitat. Com és normal, no pocs estudiants estan descontents. Però això no és tot. Cal recordar també que la UPF se suposa que és a priori, sense més discussió, la millor de les universitats catalanes; com a mínim amb aquest objectiu es va crear. Així doncs, tota expressió de descontent per part dels estudiants és menyspreada, considerada quelcom poc representatiu.

Òbviament, també a la Pompeu hi ha estudiants sensibilitzats, no fotéssim. Amb la perspectiva de la inauguració del nou campus, l’assemblea dels estudiants que allà han estat traslladats va plantejar una sèrie d’actes per mostrar el seu descontent. Un d’aquests actes era la ocupació del campus durant aquesta nit. Així un grup de gairebé 80 estudiants es van tancar a la cafeteria del campus. A la nit van aparèixer 40 mossos d’esquadra per desallotjar les instal·lacions. Més de un per cada dos estudiants. Els van anar traient un a un. Els últims que van resistir van ser agredits. A això se suma el boicot, exitós, a l’acte d’inauguració d’aquest matí, amb el president Montilla i el rector Josep Joan Moreso, entre altres.

Tornem al meu pare. Hem canviat quatre frases sobre el tema i em diu: “el rector l’ha cagat enviant la policia, però també, és que aquells [els tancats] són complicats”. Jo no m’he resistit a respondre: “sí, clar, els meus amics”. Ell s’ha quedat ben parat. Tampoc m’estranya que opinés això, no està gaire ficat en l’actualitat nacional i li ho ha dit un company de feina, periodista de renom. També ens ho trobem als comentaris a les notícies publicades El Periódico, 3cat24 o La Vanguardia mitjans que, per cert, tampoc s’han mullat, publicant el primer i l’últim, la notícia de l’agència EFE, que, irònicament, confon el rector amb un degà. Els comentaris diuen que són els mateixos de sempre, que aquests no saben que a la universitat s’hi va a estudiar, que si volen perdre el temps que deixin tranquils als altres. Conec a alguns del que estaven tancats i dels que surten als vídeos publicats pels diaris. No parlem de gent que es dediqui a estar al bar buscant polèmica, parlem d’estudiants apreciats pels professors, de becaris o de matrícules d’honor. Tot i que la universitat ha dit que la majoria dels estudiants no eren de la UPF, els que els van intentar contar diuen que no passaven de 27. Hi eren, clar, al igual que estudiants de la Pompeu a les primeres setmanes de la tancada a la Central.

El meu pare s’ha quedat sorprès si més no. I per acabar ha afegit: “i el que no sabia és que fossin tots socialistes”. Sí, sí, juguen tots al mateix equip (el que és un problema independentment de quin sigui). I ja que parlem d’aquest equip, segurament alguns haureu notat l’absència d’un diari tan citat en aquest bloc. Abans parlàvem dels comentaris i no hem citat el Público perquè no hi ha. La noticia no ha sortit a la portada de la seva web, l’he hagut de trobar amb el buscador i sense ni un comentari en un diari en que solen haver-hi molts. Amb notícia, en tot cas, ens referim a la nota de EFE. Si algú no entén el perquè d’aquesta actitud per part d’un diari que s’ha posat sovint al costat dels estudiants en aquest tema, és que no sap encara que Público és propietat de Mediapro. Tot i que els redactors de l’edició catalana ho podien veure tot de la finestra de la redacció, situada no casualment a l’edifici adjacent, no s’han dignat a redactar res, o no han pogut fer-ho.

Per acabar de rematar-ho als propers dies a la Pompeu hi ha eleccions al rectorat i, sigui pels motius que siguin, l’únic candidat és el rector que més ha ignorat els estudiants des del principi de les mobilitzacions.

Tot això només ho escric per si encara no ho sabíeu…

Anuncis

Responses

 1. Sincerament em sembla molt fort que me n’hagi enterat ara, si que havia sentit algo dels estudiants que s’havien llençat a la comitiva de Montilla, peròdels tancats de la UPF no.

  Es trist, però tampoc em sorpren el fet de que no se li hagi donat molta importància al Público…

  Per acavar vull puntalizar que construïr un edifici, i molt més un campus, es molt car, i que en situació de crisi trobo normal que el govern s’intenti ajudar d’empreses privades

 2. Jo tampoc ho sabia…(me’n vaig assebentar ahir per l’estado del facebook del joão).

  No ho sabem perquè els mitjans de comunicació en general no parlen sobre els problemes dels joves, parlen sobre el que els interessa. I no entenc perquè no en parlen, som el futur, no?
  Per què no sen’s demana opinió?
  Per què no es parla del que ens afecta?

  Suposo que ens volen tenir controlats, només cal mirar aquest sistema educatiu que ens ensenya a creure i a obeir, no pas a pensar per nosaltres mateixos.

 3. Quina casualitat, jo també vaig tenir una petita discussió amb el meu pare pel mateix tema. Ell no entenia perquè es manifestaven en contra del campus, i és comprensible si mentre mires el telenotícies o llegeixes els diaris no s’esmenta en cap moment el nom de mediapro i la intervenció de l’empresa en la universitat pública i es limiten a posar imatges de gent cridant i, posteriorment, un discursset del Montilla en plan què-macos-que-som-què-bé-que-ho-fem. També es va sorprendre [el meu pare] quan li vaig explicar el què hi havia al darrere.

  I això mateix em fa pensar en perquè existeixen òrgans reguladors que no permeten la intervenció de l’estat en assumptes privats (en la situació de crisis actual és diferent) i en canvi hem de ser nosaltres els que defenguem el que és de tothom. Està clar quins interessos prevalen a l’hora de la veritat.

 4. bé, jo sóc un d’aquests estudiants “complicats” que es va tancar dijous…
  suposo que per una banda no arriba la informació de les protestes i per altra potser a la gent no li sembla problematic d’entrada que una empresa privada tingui relacions carnals amb la universitat… tot és questió de saber-se explicar i tampoc ser autoritaris…

  també crec que el moreso va fer un mal exercici estratègic enviant els mossos.

 5. No tinc paraules…

 6. […] El divendres parlàvem de tot el que va succeir aquell dia i, sobretot, l’anterior a la UPF. El consell de direcció […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: