Enviat per: Artur Díaz Barbagli | 13 gener 2009

“Mire usted”

https://i0.wp.com/www.publico.es/resources/archivos/2008/2/18/1203319462401aznar-detalledn.jpg

“Mire usted”

Fa poc hem pogut tornar a sentir aquestes dues paraules de la manera més característica que es coneix, i també repetitiva, de la boca de José María Aznar, com no podia ser de cap altra manera. I ho hem fet a través d’una entrevista recent feta pel diari El país, d’Uruguay.

En questa entrevista Aznar hi va tocar dos temes que jo crec que podia estalviar-se del tot: el proteccionisme i el populisme.  La cosa que a mi em resulta estrambòtica, i parlo enmig d’eufemismes, és que en parlés negativament. Les contradiccions que hi he trobat són múltiples:

Per començar, l’ex-president del Govern va dir que “volver al proteccionismo sería un gravísimo error porque esto fue lo que llevó al mundo al colapso en los años treinta del siglo pasado”. I afegí que “la expansión del libre comercio, que es también la expansión de la libertad y la oportunidad para muchos países necesitados“, i digué que aquestes són a més les  “respuestas fundamentales para salir de esta crisis”.

Un moment. No estic molt al corrent del comerç mundial, tota una sort. Que algú m’aturi si m’equivoco, però no compta Espanya i tota Europa amb un proteccionisme brutal del sector agrícola? No és veritat que sobretot Àfrica ha de pagar una taxa duanera exagerada per a exportar a Europa? Com és, doncs, que el senyor Aznar parla de “tornar al proteccionisme“? Però si la globalització l’hem creada nosaltres i ens l’hem feta a mida, no fotem.

Per altra banda, l’ex cap de l’Executiu declarà a l’entrevista que “actualmente existe un riesgo de división en los países latinoamericanos con populismo que los llevará a más crisis políticas y más crisis económicas, que los alejará de los países más desarrollados del mundo”. A més, afirmà que “el populismo es uno de los grandes males de América Latina“.

Conec el panorama populista sud americà i sóc conscient que al costat d’un Hugo Chávez qualsevol populista es queda curt, però que sigui justament l’Aznar qui tregui el tema em fa riure. La promesa als quatre vents que ha fet sempre Aznar i el PP els de baixar els impostos no és populista? A ells els hi pot semblar el mateix, pero la gent que els vota i no sap el que li passa a l’empresa pública quan baixen els impostos són sencillament víctimes d’un populisme quasi anàleg al que han fet servir a grosso modo “grans pensadors” feixistes per a convèncer la “seva gent”.

A part d’aquests dos temes, ha parlat de la Llei de la Memòria Història del PSOE, de com va deixar de bé Espanya i, evidentment, de Barak Obama, entre d’altres temes que han estat comentats al Público, diari sempre a punt per a criticar el PP, de fet de forma massa insistent pel meu gust.

Anuncis

Responses

  1. Mire usted, cada cosa al seu context. Si estigués aquí, és obvi que diria que l’empresa espanyola tal i l’empresa espanyola qual. En aquesta entrevista el que vol dir és que “volver al proteccionismo [en Uruguay (y toda latinoamérica)] sería un gravísimo error [para los países poderosos]”. En resum, que per el sr. Aznar, el proteccionisme a Espanya és bo i, a la resta del món, dolent.

    En quant al populisme. Si és “uno de los grandes males de América Latina” o no, no ho sé. En tot cas és un problema per les potències. Els populistes americanistes que han pujat al poder estan permetent crear un nou eix polític de gran importància a l’Amèrica Llatina. De fet, ja vaig esmentar el tema aquí.

  2. Bé, el que comentes del proteccionisme era l’idea.

    Pel que fa al populisme, considero que no és tan un problema per les potències sinó pel poble en sí.

  3. Crec que ho és per les dues coses. En tot cas, crec que el que preocupa l’ex-president no és precisament el poble llatinoamericà.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: