Enviat per: Sonia Calvó | 28 Desembre 2008

The Beatles

Crec que de tant en tant va la pena recordar “The Beatles”, un grup de pop rock que es va formar el 1957 a Liverpool (Anglaterra) i es va dissoldre l’abril de 1970.

El 1957, el guitarrista i pianista John Lennon (1940 – 1980) va crear la banda “The Quarry men”. El 1958 van incorporar-s’hi els guitarristes Paul Mc Cartney (1942) i George Harrison (1943 – 2001).

El 1960 la banda formada per John Lennon, Paul Mc Cartney, George Harrison, el baixista Stuart Sutcliffe i el bateria Pete Best s’anomenava “The Beatles”, nom que provenia, segons Lennon, d’un somni que havia tingut que un home s’acostava a ell i li deia que s’anomenarien Beatles amb A i no Beetles, una barreja entre “beat” (ritme) i beetle (escarabat). El 1962, Stuart Sutcliffe va deixar la banda i Pete Best va ser acomiadat. En el lloc d’aquest últim va entrar el bateria Ringo Starr (1940), nom artístic de Richard Starkey. El seu primer LP, “Please, please me”, gravat en un sol dia l’onze de d’abril de 1963 va estar 29 setmanes com a número 1 i 61 setmanes en el top 10 de les llistes d’Anglaterra, batent així un rècord de permanència. El seu èxit va anar augmentant ràpidament i el 1964 ja havien actuat per Europa i EEUU. Van obtenir tanta fama que John Lennon va dir que eren més famosos que Jesús, cosa que va provocar un gran escàndol i molta gent va cremar els seus discos. Lennon finalment va demanar disculpes pel que havia dit.

El 1967 van fer a San Francisco l’últim concert planificat de la banda i van treure el LP “Sargent Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, que va significar un canvi per a la música, especialment pel rock’n’roll i va servir d’inspiració per a musics com Pink Floyd o Jimmy Hendrix. Dins d’aquest disc cal destacar dues cançons, “Lucy in the Sky with Diamonds” i “She is leaving home”; la primera fa referència, com indiquen les inicials, a la droga LSD. La segona fa referència als valors no materials. Aquestes dues cançons, i el disc en general, reflecteixen la cultura i els ideals del moment: les drogues i l’amor, consolidant així el moviment hippie. Uns mesos més tard, amb la mort del manager del grup Brian Epstein, el grup va començar a fer fallida i van aparèixer els primer problemes interns. El 1968, John Lennon va ajuntar-se definitivament amb la seva amant Yoko Ono i va divorciar-se de Cynthia Powell. Això va provocar més problemes pel grup, ja que no suportaven a Yoko Ono. No obstant, aquell any van crear un dels àlbums que va tenir més èxit, “The White Album”. Un any més tard van gravar el que havia de ser el seu últim àlbum, “Abbey Road”, però que finalment va sortir abans del LP “Let it be”. El 30 de gener de 1969, mentre gravaven el seu últim disc, “Let it be”, van pujar al terrat de la seva discogràfica, Apple, i van fer l’últim concert dels quatre membres del grup junts. Va ser un concert improvisat però que va marcar una manera de fer concerts i de gravar videoclips.

Finalment, el 10 d’abril de 1970 “The Beatles” es van separar. Tot i això, els quatre membres van seguir en el món musical. Cal destacar especialment a John Lennon i les seves cançons “Imagine” i “Give peace a chance”, que van marcar un referent per la cultura pacifista i el moviment hippie. El 8 de desembre de 1980 John Lennon va ser assassinat per Mark David Chapman. George Harrison va morir el 2001 de càncer de pulmó.

“The Beatles” van marcar un abans i un després en la música, la cultura, el pensament, la roba, els pentinats, la sexualitat… van crear una època i un estil com cap altre grup ho ha fet mai.

Us adjunto una part del concert al terrat de la discogràfica

i la famosa “Imagine” de John Lennon

Anuncis

Responses

  1. La veritat és que mai havia vist res d’aquest famós concert del terrat. Les imatges, sobretot les del “públic” m’han agradat molt.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: