Enviat per: Artur Díaz Barbagli | 8 Desembre 2008

Analogies atees

Fa uns dies un filòsof em va desafiar donant-me a resoldre un enigma que contenia una paradoxa, amb la qual cosa se’m complicava. El tema és que aquest home em va dir que “només l’havia pogut resoldre una ment com la de Russell”.

Bertrand Russell
Bertrand Russell

El comentari em va fer gràcia, i com que encara no conec massa al filòsof galès Russell vaig anar a informar-me. El cert és que pel que sembla sí que devia ser un home peculiar, però el que em va sorprendre d’ell va ser un fragment d’un article seu que havia de ser publicat a la revista Illustrated l’any 1952 amb el nom de Is there a God? [Existeix un Déu?], que finalment es va quedar al calaix.

En aquest fragment Russell va plasmar la seva famosa “Tetera de Russell”, una eloqüent analogia amb alguns raonaments que han estat utilitzats durant segles per moltes religions i que es presentaren com a infalsables:

Si yo sugiriera que entre la Tierra y Marte hay una tetera de porcelana que gira alrededor del Sol en una órbita elíptica, nadie podría refutar mi aseveración, siempre que me cuidara de añadir que la tetera es demasiado pequeña como para ser vista aún por los telescopios más potentes. Pero si yo dijera que, puesto que mi aseveración no puede ser refutada, dudar de ella es de una presuntuosidad intolerable por parte de la razón humana, se pensaría con toda razón que estoy diciendo tonterías. Sin embargo, si la existencia de tal tetera se afirmara en libros antiguos, si se enseñara cada domingo como verdad sagrada, si se instalara en la mente de los niños en la escuela, la vacilación para creer en su existencia sería un signo de excentricidad, y quien dudara merecería la atención de un psiquiatra en un tiempo iluminado, o la del inquisidor en tiempos anteriores.

Bertrand Russell

L'unicorn rosa invisible
L’unicorn rosa invisible

Existeixen altres analogies com aquesta, com la de l’unicorn rosa invisibleel monstre volador de spaghetti i altres. El cert és que són bones de llegir, són d’aquelles coses que separen les foteses i inutilitats de la religió i t’ajuden a buscar aquelles ensenyances o consells que potser sí que et poden servir al dia a dia, sense crear-te aquell cacau mental de mites, creences i preocupacions que et separen, d’una manera o d’una altra, de la vida “en sí”, del coneixement i de les persones que no creuen el que tu creus.

Acabo amb una conversió, o, sense utilitzar un eufemisme, una tergiversació prou intel·ligent que feu Nietzsche de La Creació cristiana:

Y el hombre, en su orgullo, creó a dios a su imagen y semejanza.

Friedrich Nietzsche

Anuncis

Responses

 1. L’analogia m’ha semblat fantàstica. Res a afegir.

 2. l’unicorn rosa invisible, tothom sap que existeix! és allà dalt observant-nos…

  bromes a part, no coneixia la dita analogia de la “tetera de russell”, d’allò més interessant.

 3. bonissum, simplement genial, és l’all de la sopa…

  esque mira que en som de vanitosos els humans…

 4. Com Déu existeixi l’hem cagat però al cap i a la fi si anem al infern se que la caiguda no farà tan de mal, doncs ha baix hi ha molta gent per fe de matalàs; molts d’ells bisbes i capellans.

 5. En altres paraules

  Ramén.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: