Enviat per: João França | 11 Novembre 2008

De mala noticia a tragèdia

Mort de dos militars espanyols
© El Periódico

L’altre dia lloava la portada d’El Periódico. Ahir, però, el titular no va ser tan inspirat com el passat dimecres. Tampoc va ser l’únic en la mateixa línia, però l’agafo com exemple.

Un acudit que no recordo del tot deia alguna cosa com “Què és una mala noticia? Que cau un avió i moren 200 persones. Què és una tragèdia? Que hi havia 4 espanyols entre els passatgers.” Suposo que heu vist per on van els trets, sense joc de paraules. Reduïm el titular “Els talibans maten dos militars espanyols” a termes absoluts. Els militars són persones. Els espanyols són persones. En resum, aquest titular també podria ser “Els talibans maten dues persones”, però aquest és un titular patètic. Quantes persones han matat els talibans? Quantes persones moren cada setmana a causa de la lluita armada a l’Afganistan. La cosa seria encara més ridícula sí diguéssim “Terroristes maten dues persones.”

El que no entenc és aquesta mena d’estrany sentiment nacional que dóna més importància als que han nascut en el mateix país que nosaltres (o vosaltres, per ser més precís). Podria haver agafat altres exemples, però aquest m’ha sorprès especialment perquè no parlem d’un diari espanyol, sinó català, que teòricament no expressa un nacionalisme espanyol.

Mor gent en el món pels motius més terribles cada dia. I les morts de milers d’africans per culpa de la pobresa té menys importància que les de dos soldats espanyols, gent entrenada per lluitar, que ha triat treballar amb el perill, que ja sap el que els cal esperar. Imaginem-nos que, un únic dia, moris tanta gent de gana a Espanya com mor cada dia a, per exemple, Somàlia. Els titulars serien alarmants.

La conclusió a la que vull arribar és que les persones són persones i prou, i que la vida de qualsevol persona és igual de valuosa. En tot cas, el costat més trist d’aquest titular és el que trobem desglossant-lo del tot: “Persones maten persones.”

Anuncis

Responses

  1. Estic completament d’acord amb la teva opinió. Moren persones assassinades per sones, no hauria d’importar la nacionalitat, però actualment, com diria el Francisco, “mueren consumidores, no personas”, i si moren dos espanyols moren dos consumidors mentre que 100 africans no consumeixen; és trist…

  2. malauradament, penso que tens tota la raó. bona reflexió!!

  3. Home, a mi em diuen “uns talibans han matat a ta mare” o “uns talibans han matat a una mare Xinesa” i no m’afecta igual.

    El que ens ha de preocupar és que existeixi el terrorisme, això ens preocupa sempre, no és cert que ens preocuparà més la mort d’uns que dels altres, en general. Sí que és cruel potser un titular així, vist des del teu punt de vista, però té molta coherència, sobretot si fem referència a la meva frase “life is a business”; la mort de dos individus de països que potser ni conec no ens importa tant, encara que morin per terrorisme, és un fet i no crec que sigui hipòcrita, perquè molta gen mor víctima de les màfies i altres grups criminals que molts de nosaltres recolzem econòmicament. És a dir, no sé si la cosa seria falsejar una tristesa absoluta per a tots o arromangar-nos les mànigues.

  4. bones joao, s´´oc l’Ignacio de segon d’humanitats

    per desgr“acia no tinc cap altra opci´´o que la d’estar d’acord amb tu. i el m´´es terrible de tot ´´es que tot aix“o del tema nacional no pot ´´esser m´´es que un engany, perqu“e: pots definir-me l’espanyolitat? o la catalanitat? jo mateix, pel teu nom, diria que ets portugu“es o brasiler, per“o b´´e que parles catal“a i vius aqu´´i…

    hi ha a la pompeu un curs de filosofia de la pau, dilluns i dijous, de set a nou. Pots anar-hi sense pagar res de res. hi tractem temes com aquest, o sigui que si t’interessa


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: