Enviat per: João França | 17 Octubre 2008

McCain treu la llengua i Franco encara és mort

© Jim Bourg/Reuters
© Jim Bourg/Reuters

Comencem amb el recull d’avui. En primer lloc, una foto. L’he vista a PicturaPixel. Allà sortia en un post sense títol ni text perquè, realment, la imatge per si sola val molt. Ha circulat molt per Internet, i a The Economist, han trobat una interpretació al que sembla una costum de McCain, això de treure la llengua; diuen que delata un farol i presenten situacions en que se l’ha vist fer-ho, sobretot parlant d’Obama. El link a l’anàlisi l’he trobat a Guerra Eterna.

Segons Europa Press, el sociòleg Manuel Castells ens presenta una interessant visió de la figura d’Obama. Diu que, tenint en compte el contexte geopolític, Obama serà el Gorbachov dels Estats Units, l’encarregat de gestionar de la millor manera possible el final de l’imperi. Interessant símil. Esperem que no acabi també fent anuncis per Louis Vuitton. Vist a Escolar.net.

A Estats Units ja s’han acabat els debats. Els analistes diuen que McCain no va aprofitar la seva última oportunitat de pujar en les enquestes. Tots diuen que si avui fossin les eleccions, Obama seria president. Palin segueix sent motiu de riures.

Tornant per aquestes terres, seguim desenterrant coses. Ahir:

16-10-2008: Baltasar Garzón se declara competente para investigar las desapariciones de la Guerra Civil y permite la exhumación de 19 fosas comunes. Según el auto, el golpe de estado fue un delito del general Franco que no ha prescrito. La fecha no es casual. Tal día como hoy, diez años atrás, Garzón ordenó la detención del dictador Augusto Pinochet.

Avui:

No, Garzón no es idiota. No ha pedido el certificado de defunción de Francisco Franco y otros tantos gerifaltes de la tiranía porque ignore que están muertos. La estrategia es otra. Gracias al tiempo que llevarán estos trámites, el juez de la Audiencia Nacional tendrá plazo para poner en marcha su verdadero objetivo: ayudar a abrir varias fosas con cargo al Estado y elaborar un censo de las víctimas de la represión de los golpistas -según el auto 114.266 personas-. Garzón es consciente de que es muy difícil, casi imposible si la Fiscalía se opone, que el caso llegue a juicio. Pero al andar también se hace camino. Hemos tenido que esperar 72 años, dos meses y 28 días desde el golpe de estado de 1936 para que un juez preguntase por el atropello. Llega tarde, pero al menos llega.

Tot això a Escolar.net. I com diria el Cláudio Versiani, Franco is still dead. Un dia us explico la història, pels que us atreviu amb el portuguès la teniu en un post script aquí.

I per acabar. Tens un territori amb característiques culturals úniques? Formes part d’un o dos estats en que no et sents còmode? Descobreix aquí com remarcar la teva independència contra nació entra la opinió pública internacional.

Bon cap de setmana, i atents a tot el que passa, perquè com diu Rita Ribeiro, “la terra és rodona i és per girar.”

P.S.: Atents a l’últim post de l’Artur, let’s talk about politics

Anuncis

Responses

  1. quantes coses de cop…

    la foto: siplement impressionant. Crec que una persona que aspira a una posició dins del món de la política (i no només política, tractanse d’estats units) no pot tenir aquest costum, que segur que es pot fer alguna cosa per evitar-lo o corretgir-lo… no?¿?¿

    I pel què fa a la decisió que ha pres Garzón, crec que es necessària per ajudar a començar a tancar les ferides que es van obrir a la guerra civil i durant la dictadura i k que no s’han pogut tancar per les desaparcions o per la por a parlar…
    Ara, segur que començarà un enfrontament que acabarà sent de caire polític, pk hi ha un cert sector de la societat al que no li interessa que es digui a terme…

    (el k fa una classe d’història parlant sobre un tema eh!!!)

  2. […] És important recordar també, el paper que tindrà Obama en el que molts consideren la caiguda de l’imperi nord-americà. També he comentat el tema per aquí. […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: