Enviat per: Lluc Presmanes Justo | 1 Octubre 2008

sobre la monarquia…

Bé, com que veig que l’anterior post va tenir tan bona acollida i que els altres estan amb el rollo filosòfic (ja en faré, ja, però ara no em ve de gust …) seguiré amb temes polèmics, encara que sobre aquest hi haurà una opinió bastant unànime.

Doncs com haureu pogut llegir als diaris, el govern destinarà 8’9 milions d’euros l’any que ve a la família Reial per a, segons ells “el sostenimiento de su familia y de su casa”. Bé, després farè incis en aquesta frase, però primer donaré algunes dades més: aquests 8’9 milions d’euros (per als que els nombres grans només els entenem en pessetes són 1.480.835.400 de pessetes) representen un creixement del 2’7% respecte el que cobraven quan mentres que el salari dels parlamentaris i els alts càrrecs del Gobern restaran congelats.      Per a més informació aquí teniu l’article.

Em fa bastanta gràcia la frase “para el sostenimiento de su familia y de su casa”, si volen donar-ls’hi diners dacord (que tampoc) però que no tinguin el morro de restregarnos-ho per la cara, com que par el sostenimiento? Es que clar, els pobres no poden menjar mes que sandvitxs a la seva xabola amb sostre de tova … Manda huebos! I a sobre mentres aquests estan cobrant per no fotre res els que teòricament governen es congelen el sou… que em sembla molt bé l’acte de solidaritat, però no seria més lògic congelar-lo a la família Reial? total tenen pasta de sobra per anar fent sandvitxs…

Després es queixaran de que es cremen fotografies del Rei! que les facin de roba ignifuga, perquè amb 8’9 milions d’euros ja em diràs!

Llibre: Rebelión en la Granja – George Orwell

Anuncis

Responses

 1. Efectivament suposo que aquest escrit crearà prou consens així que bàsicament vull parlar del llibre que as recomanat.
  Rebelión en la Granja és un d’aquells llibres que et marquen a la vida, ens planteja a moda de faula els perills d’allò que anomenem sistemes comunistes (vaja en fa una critica salvatge molt interessant). L’autor amb gran intel•ligència parteix d’un estat utòpic que és produeix en una granja gracies a la lluita coordinada de tots els animals. Aquest estat ideal que aconsegueixen, passa a ser tot el contrari. Owell ens mostrant de manera magistral el procés de degradació dels ideals per ha ser substituïts pels plaers de la vida acomodada i consumista.

  A i respecte el sosteniment de la família reia; sempre poden tirar mà d’alguna de les seves milionàries propietats obtingudes durant el franquisme no?

 2. De gratar-se la panxa res! O com a mínim no únicament… El rei és un funcionari de l’Estat i porta a terme unes funcions marcades per la Constitució, que ens regeix a tots. Aquestes es poden veure al títol II, article 62 ( http://noticias.juridicas.com/base_datos/Admin/constitucion.t2.html#a62 ). Com a funcionari, és obvi que obtingui una remuneració, i ho marca l’article 65.

  “Para el sostenimiento.” Això no implica viure d’uns mínims. Un sinònim de “sostener” és “mantener”, i per suposat que necessiten molts diners per mantenir la seva situació actual!

  No parlaré de si la quantitat és excessiva, si és vergonyós o no que no participi de l’exemple que donen altres alts càrrecs o de si encara té sentit l’existència d’aquesta figura. De moment l’únic que podem fer al respecte és votar (els que poden) als que millor ens representin i canviar la constitució, perquè aquesta, en molts sentits, encara va a missa.

 3. A mi el rei no m’agrada com a figura, començant perquè no m’agrada que un escollit dels Déus estigui representant a un estat com Espanya, passant per el punt que atany a l’entrada que és que s’enbutxaca massa dinersnomés per ser qui és per la gràcia de Déu- i ves per on a mi també em faria molta “gràcia” que les humitats que a vegades m’apareixen al sostre agafessin la forma de la verge i que aquesta em pagués la uni- acabant per el fet de que molts diuen que és necessari un rei que no vota, que no té preferències i és just i imparcial quan en un estat democràtic justament el que hi ha d’haverés imparcialitat cap a les idiologies votades, és un atribut explícit en la democràcia.
  I amb això no vol dir que la democràcia implica falta de llibertat, però vaja, si governen uns el país hauria de ser representat per aquests en la meva modesta opinió.

  Salut.

 4. Jo, la veritat, opino que la figura del rei podria ser eliminada avui mateix sense cap problema. Però ja que, de moment, hem de mantenir la seva figura trobaria molt més lògic que cobrés un salari molt més rebaixat a l’actual. La excusa de “para el sostenimiento de su familia y de su casa” no col·la. No estàvem en crisi? I la resta de famílies no tenen problemes para sostener su familia y su casa? Bé, potser les dels futbolistes, toreros, etc no tants com d’altres però bé, això ja és un altre tema.

 5. sí, es veritat que el rei té algunes funcions, pero són púrament simbòliques, un tràmit burocràtic més que l’únic que fa és complicar més les coses, apart, no hi ha gaire gent que s’ho prengui seriosament.

 6. Hola!

  M’ho sembla a mi o el rei és una figura antidemocràtica? Quin sentit té, un cop arribats a la democràcia (o havent-hi tornat), una figura que, encara que sigui simbòlicament, representi el poder absolut de l’estat? Segons la constitució, el rei té el poder de vetar lleis. És lògic això? Com pot una persona que ha heredat l’estatus oposar-se a la decisió presa per els representants electes del poble? No és una incongruència de la democràcia això?

 7. Tot i que el rei té el seu paper dins l’Estat, que si algú me’l pregunta, ho sento però no podré contestar, bàsicament perquè no sé la resposta… Trobo que el “sou”, si d’això se’n pot dir sou, és completament desorbitat! Rebaixant-li una “mica” el sou es podrien fer tantes coses per la nostra societat…

  No tenia ni idea de què les dades fossin tan desorbitades! Merci per l’aportació Lucas!

 8. Lluny de mi defensar la figura del Rei (em considero republicà), tot i que ho sigui, és curiós considerar el cas concret de Juan Carlos I com una figura antidemocràtica, ja que ell va heretar (d’un govern il·legítim, també és cert) la sobirania de l’Estat Espanyol i la va cedir al poble. És obvi que era un pas que tard o d’hora s’acabaria donant, però crec que no és una figura que es pugui despreciar d’aquesta manera. És un símbol de l’Estat, tot i que potser a Catalunya no ens interessen aquest símbols d’unitat.

  Ara bé, una altra generació és insostenible.

  (Completament d’acord en que la xifra és desorbitada)

  Atentament,

  El vostre advocat del diable.

 9. Tampoc som els únics que opinem sobre el tema. Javier Ortiz: http://blogs.publico.es/eldedoenlallaga/370/del-rey-abajo-todos/

 10. ei!!

  mira, sincerament, penso que la figura del rei és o de l’edat mitjana o dels contes infantils…Viuen del cuento i diguem que estic en contra de qualsevol monarquia perquè no em sembla just, com diu el gil, és antidemocràtic!!

  Em segueixo indignant amb les dades que el Lucas ha donat, tot i sabent de quin peu calçen aquesta gent!!

  Penso també, que és un tema complicat ja que moltíssima gent viu a costa de la família reial (prempsa del cor…iaies..) però estic segura que tard o d’hora s’acabarà!

  petons col·lectius!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

Categories

%d bloggers like this: